Alt Berguedà
  • Inici
  • Mapa web
  • Contacte
  • Català
  • Español
  • English
  • Français

Rutes en cotxe :: Itineraris paisatgístics
  • Envia per Email
  • Imprimeix la pàgina
  • Guardar en Pdf

Itineraris paisatgístics

passaport berguedà

00 - PASSAPORT BERGUEDÀ

DEMANA EL TEU PASSAPORT A LES OFICINES DE TURISME DEL BERGUEDÀ O BÉ DESCARREGA-TE'L , VINE AL BERGUEDÀ I COMENÇA A GUANYAR PREMIS!!
Benvinguts a l’Alt Berguedà
Per poder dur a terme el joc és indispensable conèixer què anireu a visitar, és a dir, l’Alt Berguedà. Aquestes línies us serviran per entendre la importància i la gran riquesa culturali paisatgística que us està esperant.


Vilada

01 - Mirador cap al Picancel, Vilada

Des del mirador del Picancel gaudim d’una esplèndida panoràmica sobre els paisatges del Catllaràs i el Pantà de la Baells. Es tracta d’un paisatge de muntanya calcària on abunden les cingleres, els espadats i els tossals i on els boscos generen un mantell verd que s’estén per quasi la totalitat del paisatge. Els boscos més abundants són les pinedes de pi roig, però també ens apareixen rouredes de roure martinenc i fagedes en els vessants més obacs.


Sant Jaume Fr.

02 - Mirador de Sant Jaume de Frontanyà

El paisatge que envolta el poble de Sant Jaume de Frontanyà es caracteritza, en primer lloc, per la presència de la cinglera de les Forques que amb la seva verticalitat i els 1210 m presideix i dóna força al paisatge. En segon lloc, per l'abundància de boscos, sobretot pinedes de pi roig. En tercer lloc, per la presència de les pastures i en quart lloc pel poble de Frontanyà d’on sobresurt, fent de contrapès a la cinglera, l’església romànica de l’antic monestir de Sant Jaume de Frontanyà.


La Pobla

03 - Mirador Joan Casanova. Santuari de Falgars

Som davant d'uns dels paisatges característics del Catllaràs. Per què? Doncs, perquè la geologia sempre hi treu el nas en forma de cingleres o roques escarpades i els boscos ho dominen gairebé tot, tret d'algun petit espai ocupat per pastures. El bosc més abundant és la pineda de pi roig, però a les obagues les fagedes van guanyant terreny i a la solana el roure dóna un color ocre al llarg de tota la tardor.


Sant Julià de Cerdanyola

04 - Mirador a les Deveses, Sant Julià de Cerdanyola

Des d'aquest indret podem gaudir d'un paisatge que és el resultat de segles de treball en aixecar parets de pedra seca que permetien crear estretes i llargues llenques de terra conreable. Pocs vessant com aquest podem trobar a l'alt Berguedà totalment recoberts de murs de pedra seca.


bagà

05 - Mirador de la Devesa , Bagà

Des del Mirador de la Devesa de Paller es pot observar un paisatge alpí o d'alta muntanya. A més a més, també es pot disfrutar d'unes esplèndides vistes sobre la Vall del Llobregat, la Serra d'Ensija, la Serra del Verd i, fins i tot, en dies clars, de Montserrat.


Figura Gisclareny

06 - Mirador de la Gargallosa, Gisclareny

Des d’aquest petit tossal situat al costat del poble de Gisclareny podem gaudir d’un esplèndid paisatge sobre el poble i la serra de Gisclareny. Fixem-nos, en primer lloc, en la situació estratègica del poble de Gisclareny. Es troba al vessant solell de la serra en un punt estratègic sobre la vall de la riera de Saldes i al costat de l’única zona on poden desenvolupar-se els conreus i les pastures, és a dir, la petita vall Pregona.


Mirador Saldes

07 - Mirador al Pedraforca, Saldes

Davant nostre ens apareix el paisatge més emblemàtic de l’Alt Berguedà ja que ens trobem amb el massís del Pedraforca. Aquesta muntanya mítica és un dels elements identitaris del Berguedà ja que la seva peculiar forma, es a dir, amb dos cims que donen lloc a parlar d’una enforcadura, és el bressol d’un gran nombre de llegendes. Al seu costat ens apareix la serra del Cadí que és una serra de gran dimensions i solidesa, sobretot si ho comparem amb l’esveltesa del Pedraforca.


Gósol

08 - Mirador del Coll de Josa, Gósol

Des del Mirador de Coll de Josa podem observar una dels paisatges més fantàstics de la comarca, una zona amb bosc de barreja de pi negre i pi roig, a més a més, d'una extensa zona agrícola amb feixes que aprofiten el terreny. Actualment zones de pastura. Ens podem fixar que des del mirador també es pot veure el poble de Gósol i les restes del seu castell, que corona el toronet que li fa de raser.


Vallcebre

09 - Mirador de Cap Deig, Vallcebre

Des del mirador de Vallcebre ens apareix un paisatge de muntanya que podem dividir en diferents plans. En primer terme veiem els camps esglaonats o enfeixats de Vallcebre que a la vegada estant envoltats de petites rouredes de roure martinenc. A continuació podem observar la serra de Gisclareny i, com a teló de fons, el mur format per les serres del Cadí i el Moixeró.


Cercs

10 - Mirador de la Figuerassa, Cercs

Des del mirador de la Figuerassa gaudim d'una esplèndida panoràmica sobre els paisatges del Catllaràs. Es tracta d'un paisatge de muntanya calcària on abunden les cingleres, els espadats i els tossals i on els boscos generen un mantell verd que s'esten per quasi la totalitat del paisatge. Els boscos més abundants són les pinedes de pi roig, però també ens apareixen rouredes de roure martinenc i fagedes en els vessants més obacs.


Castellar del Riu

11 - Mirador dels Rasos de Peguera, Castellar del Riu

Al davant nostre ens apareix un paisatge de muntanya ben característic de l'Alt Berguedà, és a dir, amb la presènciua d'afloraments rocosos que formen part del conjunt muntanyós dels Rasos de Peguera amb abundants boscos que gairebé ocupen la totalitat del paisatge.


Berga

12 - Mirador de Queralt, Berga

Som davant d'un paisatge esglaonat que fa de transició entre les terres planeres de la depressió central i les serres prepirinenques. Entretinguem-nos en la descripció d'aquesta escala de relleus. El primes esglaó està format per un seguit de costes, de les quals només veiem els seus punts culminants anomenats serrats. Tot seguit, ens apareixen un conjunt de petits plans, com el pla de les Fites.


La Nou de Berguedà

13 - Mirador de La Nou de Berguedà

Des d'aquest indret gaudim del paisatge del Catllaràs, on s'enmarca el poble de la Nou de Berguedà. Es tracta d'un paisatge on el verd fosc de les pìnedes de pi roig contrasta amb el verd clar dels pocs espais de pastures i dels boscos de ribera i, a la vegada, amb els ocres de les teulades de les cases.


Les Heures

14 - Mirador de les Heures , aturada de Borredà.

Aquest paisatge té tres elements que el caracteritzen: la masia, els camps de conreu i els boscos. El mas de les Heures de la Quar existeix i ha anat evolucionant des de l’època medieval i, per tant, els homes i dones que l’han habitat són els que han anat configurant el paisatge a partir de tallar arbres, crear terres de conreu o fent pasturar els ramats.


Guardiola de Berguedà

15 - Mirador de Guardiola de Berguedà

Al davant nostre ens apareix un fantàstic paisatge de muntanya, amb una zona de bosc de pi roig, al límit de l'EIN Serra del Catllaràs. Des del Mirador es poden observar els pobles de Guardiola de Berguedà i al fons Bagà; darrera aquest veiem la carena muntanyosa que forma el Cadí i el
Moixeró, amb la zona de la Tossa d'Alp, Coll de Pal i el Puigllançada
(darrera hi ha les pistes d'esquí de la Masella i la Molina). Per davant,
hi ha la zona deforestada de Brocà.


Sant Romà de la Clusa

16 - Mirador de Sant Romà de la Clusa, Castell de l'Areny

Darrera l'ermita de Sant Romà de la Clusa ens apareix el magnífic paisatge de pastures i boscos en mig de les serres del Catllaràs. Els vessants solells són dedicats a pastures i els més obacs es troben ocupats per una barreja de fagedes i pinedes de pi roig.


Dino

17 - Mirador de Fumanya

Des del Mirador de Fumanya es poden veure part de les antigues explotacions de carbó a cel obert de Fumanya Sud (Fígols), Fumanya Nord, Tumí (Vallcebre) i Coll de Pradell (Vallcebre-Saldes); amb varis afloraments de roca calcària inclinada, ideal per entendre la formació i aixecament dels Pirineus. Hi ha poca vegetació degut als cels oberts i s'observa una zona d'impàs de pi roig/pi negre.
També, es tracta d'un bon espai per a l'observació de voltors i àligues.